FORSIDE   |   SITEMAP   |   INFORMATION   |   PRESSEN SKREV BLIV FORFATTER   |   LOGINForsiden

Test din viden

Gør-det-selv artikler

Spørgehjørnet

Kunos værksted

 


Montage og nybyg udskriv     tip en ven     fundet en fejl?


Opsætning af gipsloft, glat loft
1. Du skal bruge
Gipsplader, stålskelet, stålreggelsaks, kridtsnor, vatterpas, hobbykniv, skruer, skrue- boremaskine (helst gips skruemaskine), tommestok, medium spartelmasse, spartel, armeringspapir og sandpapir
2. Hvad siger loven?
Du har selv ansvaret for at dit nye loft er lovligt, så du skal først undersøge reglerne i bygningsrelementet.

Eksempelvis må man aldrig skjule el samlinger og lampeudtag etc. og der er flere ting omkring brand sikkerhed du skal være opmærksom på. Du kan evt. ringe til din kommune og få rådgivning.
3. Skelettet
Selve den konstruktion som gipspladerne skal fastgøres til kaldes et skelet. Dette anvendes kun hvis gipspladerne ikke fastgøres direkte til det eksisterende loft.

Et skelet kan fremstilles af trælægter, men i forbindelse med brandkrav, er det i dag mere almindeligt at anvende en let stålkonstruktion, der er fremstillet til formålet. Du kan bruge et langt vatterpas til at tegne en streg hele vejen rundt hvor du ønsker at skellettet skal monteres.

Start med at montere skelettet hele vejen rundt på væggene.
4. Opsætning
Ved opsætning af Gipsplader på tværs af forskallingen, må lægteafstanden maksimalt være 40 cm. Dette gælder både ved 90 cm og 120 cm brede gipsplader.

Det er en god idé at være 2 om arbejdet. Som en ekstra hjælp kan man lave et "T" af en lægte og et bræt (lav "T'et ca. 2 cm længere end rumhøjden). Begynd med at skrue fra midten af pladerne og udad mod kanterne.

Ved større opgaver kan du evt. leje et gipspladehejs i et byggemarked.

Bemærk at skruerne skal sættes i gipspladerne med en afstand af min. 10 mm til langkanten og min. 15 mm til kortkanten. Husk at skruerne skal skues i så hovedet ligger uder gipspladens overflade, men at papiret på gipspladen ikke må brydes.

Der skal mange skruer i, så ved større opgaver kan det godt svare sig at leje en gipsskruemaskine med automatisk skrueføder. Hør hos dit byggemarked.

Den kan spare dig for mange timers trivielt arbejde, og sørger selv for at skruen undersænkes milimeter præcist.
5. Affas snit og pladernes korte kanter
Pladernes langsider har allerede en spartelgrøft, men den findes ikke på endekanterne, og den forsvinder også hvis pladerne skæres til.

Det er vigtigt at affase disse skarpe kanter så der kan blive plads til spartelmasse. Affasningen sker ved at skære de kanter der kommer til at blive synlige, halvt af med et ca. 45 graders skråt snit. Brug en hobbykniv, og gør det før du sætter pladerne op. Husk at der altid skal være ca. 2 mm i mellem 2 gipsplader. Mellemrummet fyldes senere op med spartelmasse.

2 lag gipsplader opsættes med forskudte samlinger for at øge stabilliteten. (Aldrig 2 samlinger under hinanden.)
6. Spartling
1) Første lag spartelmasse lægges på.

2) Sparteltape (papir) stryges fast i den våde spartelmasse. Når spartelmassen er tør, slibes der let efter - tapen må ikke rives op.

3) Det sidste lag spartelmasse påføres , og når dette er tørt, slibes der efter med sandpapir korn 240.

Der anvendes ikke sparteltape papir ved samlinger af pladernes kortkanter, da den prefremstillede grøft mangler.

Der bør opsættes glasfilt på den nye overflade for at undgå fremtidige revner i de spartlede samlinger.
7. Alternative søgeord
Loftopsætning
Find også håndværkere på handyman.dk !
Du kan naturligvis også finde en handyman her på handyman.dk.

Alle håndværkere bliver kvalitetsbedømt af tidligere brugere så du kan få et godt billede af hvem du er ved at lukke indenfor.

Find håndværkere på www.handyman.dk

Med ovenstående link kan du finde håndværkere indenfor nedenstående fagrupper.

Snedkere, elektrikere, murere, vvs, blikkenslagere, malere, glarmestere, gartnere, anlægsgartnere, smede, autoriserede kloakinstallatører, autoriserede el installatører, tømrere, snedkere, multihåndværkere, handymænd, arbejdsmænd, rengøringsfolk og multihåndværkere.
Copyright ® handyman.dk