FORSIDE   |   SITEMAP   |   INFORMATION   |   PRESSEN SKREV BLIV FORFATTER   |   LOGIN



Forsiden

Test din viden

Gør-det-selv artikler

Spørgehjørnet

Kunos værksted

 


Nybygning udskriv     tip en ven     fundet en fejl?


Opsætning af fliser
1. Opsætning af fliser på vægge
Fliser og klinker er en praktisk og meget hårdfør overflade. Hvis man selv ønsker at opsætte fliser, er der naturligvis nogle grundregler man lige skal vide, men så er det faktisk ikke svært at begive sig ud i.

Fliser, klinker og mosaik monteres efter samme fremgangsmåde.
2. Du skal bruge
Du skal bruge målebånd, blyant, vaterpas, fliser, flisesnor, fliseskærer (fig.), silikone gummi, fliseklæber, tandspartel, flisefuge, gummi spartel eller fugebræt, svamp eller svampebræt.

3. Sådan gør du
Underlaget som fliserne skal opsættes på, skal være ret og rent, og egnet til opsætning af fliser

Start med at lægge fliserne ud på gulvet eller på en plan flade for at opmåle og vurdere hvordan fliserne skal centreres på væggen. Nogle gange kan det være pænest at have en hel flise række i den ene ende og tilskårede fliser i den anden, og i andre tilfælde er det pænest at tilskære fliserne i begge sider.
4. Våd zoner...
Ubehandlet beton skal først primes, herefter skal der udlægges 3 lag flydende vandtætningsmembran og hjørnebånd, iht. SBI anvisning nr. 180 (Se mere på www.sbi.dk)

Se en komplet instruktion om vådrumssikring her

Herefter er det mest praktisk at udlægge fliserne i et stort kryds på gulvet, så gulvet indeles i 4 lige store felter. Kontrolér evt. med en vinkel at krydset er vinkelret.

Alternativt startes med et sted i rummet hvor det er meget vigtigt at flisefugerne passer sammen.

Hvis gulv og vægfliser har samme størrelse, bør fugerne i gulv og væg ramme hinanden.
5. Lod og vater
Fliser bør altid sidde i lod og vater, så nu skal du strege op med vaterpasset så du har nogle linier at sigte efter. Hvis fliserne skal gå rundt i hele rummet skal du strege op hele vejen rundt med vaterpasset.
6. Fliseklæb
Rør fliseklæberen op, og træk det på med en tandspartel. Følg i øvrigt vejledningen på emballagen. Når den nederste række fliser er opsat skal du udlægge flisesnor som afstand til den næste. Flisesnor fås i forskellige tykkelser så fugestørrelsen kommer til at passe til flisens størrelse.
7. Hvad med flisekryds...?
Der findes også små plastik kryds til at skabe fuge afstand mellem fliserne med, men da fliser godt kan være ret så uens, er det vigtigt at afstandsstykket kan give sig lidt, og at man kan justere fliserækkerne manuelt så de synes mest lige.

Flisekryds kan ikke anbefales da de blot overfører skævheder fra den ene række til den næste.
8. Fliser til gulve med fald
Hvis fliserne skal gå helt ned til et meget skævt gulv, kan du eventuelt fastgøre et lige bræt i vater længst nede på væggen, opsætte fliserne fra brættet og op. Når fliselimen er hærdet kan du opsætte, og tilskære de sidste fliser ned mod gulvet.

Husk at anvende klinkefuge til fuger i gulve, da denne typer er mere slidstærk end flisefuge.
9. Hvad siger loven
Såfremt fliserne opsættes i vådrum er det vigtigt at du sætter dig ind gældende bestemmelser om vådrumsmembran etc. i bygningsreglementet. Hvis du vil modernisere et badeværelse, bør du kontakte din kommune for at sikre om din modernisering kræver en byggetilladelse.

Se mere på www.sbi.dk eller i bygningsreglementet.
10. Alternative søgeord
vådrumsmembram, vådrumsmembran, vandtætningsmembran, vandtætningsmembram, opsætning af fliser, opsætning af fliser, lægning af fliser, opsætning af klinker, lægning af klinker i badrum, klinkegulve, flisegulve.
Find også håndværkere på handyman.dk !
Du kan naturligvis også finde en handyman her på handyman.dk.

Alle håndværkere bliver kvalitetsbedømt af tidligere brugere så du kan få et godt billede af hvem du er ved at lukke indenfor.

Find håndværkere på www.handyman.dk

Med ovenstående link kan du finde håndværkere indenfor nedenstående fagrupper.

Snedkere, elektrikere, murere, vvs, blikkenslagere, malere, glarmestere, gartnere, anlægsgartnere, smede, autoriserede kloakinstallatører, autoriserede el installatører, tømrere, snedkere, multihåndværkere, handymænd, arbejdsmænd, rengøringsfolk og multihåndværkere.
Copyright ® handyman.dk