FORSIDE   |   SITEMAP   |   INFORMATION   |   PRESSEN SKREV BLIV FORFATTER   |   LOGINForsiden

Test din viden

Gør-det-selv artikler

Spørgehjørnet

Kunos værksted

 


Udendørs udskriv     tip en ven     fundet en fejl?


Træbeskyttelse og vedligeholdelse af vinduer
1. Indledning
Vinduer er udsatte bygningskomponenter som kræver en god vedligeholdelse.

Her er en vejledning til hvordan du selv kan træbeskytte og vedligeholde dine vinduer

Glaslisterne og især bundglaslisterne udgør et særligt problem. Ofte fordi de ikke er korrekt konstruerede. Er bundglaslisterne nedbrudte og dårlige skal de fjernes og erstattes af nye. Gerne. af aluminium. Sideglaslisterne tilpasses med en afstand på ca. 5-7 mm over bundlisten og afskæres som drypnæse.

Fugemasse af silikone udgør også et problem, da silikonen trænger ud i træet og giver dårlig vedhæftning. Det anbefales derfor at bruge den special udviklede Casco Multibyg S30, som også kan overmales.

Efterse og udskift eventuelt tætningsbånd eller kitmateriale. Tætningslister af PVC kan ikke anbefales da de blødgørende stoffer fra plasten trænger ud og blødgør træbeskyttelsen.
2. Fremgangsmåde
1. Børst vinduesrammer, sprosser, false og karme fri for støv. Vask grundigt med grundrens. Brug en svamp for at komme ind i alle profiler og kanter til glasset.
3. Grovrens
Skrab alt løstsiddende maling af med et smalt, skarpt skrabejern på ca. 3 cm. Husk også inde i vinduesrammen.
Fjern løstsiddende vindueskit med en fladspartel
4. Slibning
Slib alt træværk med slibepapir i korn 120-150. Vær grundig ved overgang til råt træ, for at undgå ujævnheder. Børst grundigt rent med blød børste eller støvekost.
5. Grunding
Påfør et vandig grundingsmiddel, f.eks. Pinotex SuperBase, på de steder, hvor det rå træ er blotlagt og der, hvor der nu mangler vindueskit.
6. Vindueskit
Når det vandige grundingsmiddel er tørt, fornyr du vindueskittet, hvor det mangler. Brug linoliekit, og en smal jernspartel på ca. 3 cm.
7. Grunding
Grundmal hele vinduet med en vandig superdækkende træbeskyttelse, f.eks. Pinotex Superdec. Brug en 35 mm pensel. Foretag evt. afdækning med afdækningspapir og afdækningstape ved vindueskarm og paneler.
8. Slutmaling
Efter min. 12 timers tørretid (ved brug af Pinotex Superdec), kan du nu slutmale dit vindue. Til indvendig brug i false og kanter bruges en Træ/Metal maling. Ved mindre udsatte vinduespartier, kan man alternativt bruge træ/metal maling udendørs. men husk grunding
9. Indkøbsliste
• Grundrens
• Vandig grundingsmiddel, f.eks. Pinotex SuperBase
• Vindueskit
• Vandig, heldækkende træbeskyttelse, f.eks. Pinotex Superdec
• Slibepapir korn 150
• Rund pensel ø 35 mm
• Skrabejern 30 mm
• Metalspartel 30 mm
• Evt. afdækningspapir og afdækningstape
10. Gode råd om at gøre-det-selv
Er vinduernes hængsler og hjørnevinkler stærkt angrebne af rust, bør de skiftes, inden du maler vinduet. Trænger der rust ud gennem den gamle maling ved hjørnevinklerne, kan du slibe ekstra grundigt her og grundmale med Sadolin Rustværn.

Har du mulighed for at afmontere de oplukkelige vinduesrammer, får du tit det bedste resultat ved at male disse elementer i hobbyrummet. Så kan de tørre, mens du maler selve vinduesrammen.

Husk at undgå maling på hængslernes olierede dele ved afdækning med afdækningstape.

Gamle sprosse- eller dannebrogsvinduer er oftest pænest i de klassiske farver som hvid, brækket hvid, mørkegrøn eller dyb mørkeblå. Men det forhindre ikke, at du f.eks. maler de indvendige lysningsåbninger i en kontrastfarve eller i en anden tone af vinduesfarven. Få et farvekort hos din Pinotex forhandler - eller tal med ham om de mange spændende muligheder.

Har du brug for yderligere hjælp til træbeskyttelse af dit sommerhus, vinduer, stakit e.l. så gå ind på www.pinotex.dk og få professionel hjælp.
Find også håndværkere på handyman.dk !
Du kan naturligvis også finde en handyman her på handyman.dk.

Alle håndværkere bliver kvalitetsbedømt af tidligere brugere så du kan få et godt billede af hvem du er ved at lukke indenfor.

Find håndværkere på www.handyman.dk

Med ovenstående link kan du finde håndværkere indenfor nedenstående fagrupper.

Snedkere, elektrikere, murere, vvs, blikkenslagere, malere, glarmestere, gartnere, anlægsgartnere, smede, autoriserede kloakinstallatører, autoriserede el installatører, tømrere, snedkere, multihåndværkere, handymænd, arbejdsmænd, rengøringsfolk og multihåndværkere.
Copyright ® handyman.dk