Hvis du vil tjene penge på at hjælpe andre.
Hvis du har en opgave der skal løses.
Vores håndværkere og eksperter svarer løbende på spørgsmål, eller måske er der en anden bruger som kan hjælpe dig.
Du modtager en mail fra os, når der er svaret.
Spar dig selv for tid og besvær - få din to-do liste udført
1
Beskriv din opgave
2
Fastæt dit budget
3
Modtag tilbud og vælg din Handyhander
Hej!! Jeg er den lykkelige ejer af et parcelhus, som jeg for 6 år siden, selv totalrenoverede i en sådan grad at det KUN er ydermurerne der er blevet bibeholdt (nye indervægge, nye spær og tagpap ect. Jeg satte mig grundigt ind i byggeriet og havde arkitekt til at tegne de nødvendige tegninger. Nu er det så at jeg har konstateret fugt i min tagkonstruktion da jeg udskifte en veluxvindue. Huset er opført med pyramidetag pålagt tagpap. Indvendig på 1. sal følger væggene pyramideformen med synlige hanebånd og går altså til spids. Konstruktionen er som flg. Gips (dog kun et lag), forskalling, 0,20 dampspærre, 250 mm. isolering, 50 mm. luft, 22mm. x-finer, underpap, overpap. Der er ingen luftvandring mellem spærne så for hver spærmellemrum (på 900 mm.) er der øverst monteret 1 stk tagventilationshætte diameter på 70 mm., det bliver til 72 stk i alt. Mit udhæng på 900 mm. er udført med forskalling hvor der´er ca. 10 mm. luft mellem hver bræt. Jeg har fulgt alle foreskrifter og alligevel har jeg (dog kun et sted) konstateret store sorte fugtige skjolder, min antagelse er at det er gældende i hele konstruktionen. Jeg kan af gode grunde ikke tjekke hele taget, da det vil indbefatte at al gips, isolering osv skal ned. Kan nogen hjælpe mig - Kan termografi evt bruges til at tjekke hele taget og hva koster dette??? På forhånd tak!!
Det er nok på sin plads lige at nævne yderlige et par ting. Min luftfugtighed i huset er på alle tider af året lige efter bogen, pt ligger den på 46. For hver veluxvinduer er der monteret yderligere 2 udluftninger - en under og en over. Min taghældning er på 50 grader og min totale tagflade er på 160 m2. Når der dannes fugt og efterfølgende mug på indesiden, kan det så skyldes at luften fortættes i konstruktionen - Jeg mener, mellemrummene mellem brædderne i udhænget, giver jo total set et væsentligt større areal (ca. 800m2) end den udluftning (40 m2.) som er placeret øverst oppe - så hvis luften kommer nede fra og op, er "indgangen" jo 20 gange størrer end "udgangen" . Jeg har ingen skunk på 1. sal, så det der normalt er tiltænkt skunk, er ved mit hus bare en del af indersiden af taget. Har dette måske også noget på sig??? Jeg håber VIRKELIG min beskrivelse giver en ide om hvordan mit hus er bygget - gid man kunne tegen her inde :o)
Hillerød d. 22 november Hej Dennis. Det kræver at man kommer ud fx. jeg selv. jeg vil uden termografi kunne fortælle hvad der er galt. Et termografiaparat vil kunne se de samme som dig og måske lidt til, (i fantastiske farver.) Men et godt bud skal du lige have med på vejen. :) Du skriver at du har været meget omhyggelig, med byggeriget og jeg tror ikke det er der fejlen ligger. Nu kan alle begå fejl, enda når vi forsøger at gøre det ekstra godt, kan det resultere i at det bare blev værre. Som vi først opdager flere år efter.... Jeg har selv bygget et Sekskantet hus og tegnet systemet med ventilation i tagkonstruktionen. og det er ikke bare lige til. Har du mekanisk udluftning (genveks)? Du har sikkert været meget grundig med dampspærre, så huset er meget tæt. Men er der fejl i dampspærre montering, eller hul i den(små huller), vil fugtig luft blive presset ud igennem det sted hvor Dampspærren er defekt. Du skriver at du kun kan konstatere fugtskade et sted. derfor mener jeg at det er sansynligt at det kun er der at fugten kondensere. håber at det var opmuntrende. :) mvh. Tømrermester Andreas Merlung 25134045
Hej Dennis så ikke lige din efterfølger.. Der er sandsynligvis ikke noget galt med dit tag sådan som jeg forstå det. De 50mm ventilation i taget er primært til bygge fugt, og loven kræver det, og det gjorde den før der var noget der hed dampspærre. I sverige har de helt andre regler. I Danmark har vi et meget fugtigt klima, derfor går vi med livrem og seler her hjemme, når vi bygger huse. Den store plastpose/ Dampspærre bliver tættere og tættere idag. Det handler om trykforskelle inde/ude, og for at det ikke skal blive for teknisk.... når du åbner et vindue, smæker din hoveddør el. vinden blæser hen over dit tag belaster du din dampspærre og ubetydelige huller slipper fugtig varm luft igennem dampspærren. og kondensere i det kolde tag. Jeg var på et energi kursus for år tilbage da de nye energiregler blev lov. Jeg må sige vi sad mange tømremester og blev klar over at der skulle tænkes helt nyt når vi bygger. Alt skal tapes, selv klammerne, som vi anvender til opsætte dampspærre med, inden forskallingen kommer op. mvh Andreas Merlung 25134045
Hej Andreas Tak for dit "indslag". Det lyder til at du har forstand på tingene. Min dampspærre er udført efter gældende regler dvs. tapede og klemte samlinger, meeen jeg vil da ikke lægge hovedet på blokken, når det kommer til kabelgennemføringerne til stikdåserne. Jeg ved at mange sætter dampspærren 1/3 del inde i isoleringen således at elektrikkeren ikke ødelægger den - omvendt, så er alle mine stikdåser "på ydervæggene" mont. ved fodlisten, og hvis der er sjusket lidt ved kabelgennemføringerne kan jeg næppe forestille mig at det er skyld i fugtproblemerne ex. 2 mtr længere oppe. Ja, der er også nogle loftudtag (3 stk.) men disse er ok for dem monterede jeg selv, og der er ledningen placeret mellem dampspærre og gips. Jeg tror at jeg gør det, at jeg afmont alle veluxlysninger, det er rimeligt nemt, så har jeg mulighed for at se hvor stort problemet er. Hvis det er dampspærren der er problemet, så skal jeg da lige love for at en mus kan gøre meget skade, hvis den "kommer ind". Men Andreas jeg vil godt lige dvæle lidt ved min teori vedr det jeg kalder fortætning at luften. Jeg har en carport med tyndt alutag... En dag som i dag med frost i nat og nu solen der brænder på oversiden gør at jeg har regulært skybrud på undersiden af alutaget, grundet kondens - Kan det ikke være årsagen ved mit tag også... Kold luft på bagsiden af x-fineren som så opvarmes af solen udefra = dryp dryp??? Et sidste spørsgmål af interesse (det er med at holde fast i en fagmand når man har ham :o) Skal der lægges en dampspærre i gulvet på en opvarmet 1. sal hvis den er over en carport?? Jeg lavede sidste år et lille indgangsparti på 1,5 m2 - jeg reduserede mit bryggers lidt ved hovededøren således at man står i tørvejr når man banker på. Oven over er der rustik, forskal, vindpap, 250 mm. isolering og til sidte gulvplade - Altså, står du UDE i mit indgangsparti og borer hul gennem rustik isolering osv. så ender du i min stue på 1. sal... Skal jeg lægge en dampspærre inder min gulvplade svarende til indgangspartiet størrelse??? På forhånd tak :o) Jeg sætter STOR pris på din viden!!
Det er jo også alu..dem kan man jo få med sugende overflade "anti dug" havde du træ ville det ikke være nær det samme. Jorden afgiver varme, bilens motor ovs. I taget er er det anderledes, der skulle helst være knastørt. Har du ikke hørt om fx. lejligheder der får nye smarte vinduer. de er bare tætte, nu kan fru Hansen ikke forstå hvorfor at hun nu stortset skal have gennemtræk hele dagen for at holde kondensen fra vinduerne, specielt hvis hun har haft gæster, er den helt gal. Det er fordi at vi sveder og udånder fugtig luft. I dag skal et nyt hus være tæt, derfor mekanisk udluftning genvex. Ellers er det umuligt at kontrolere. Det koster alt for meget på varmen ikke at have genvex. Men fugt i taget taget , hvor skulle fugten komme fra komme fra? Det er det du skal finde ud af. mht. dampspærre skal den ligge på den varme side du bestemmer hvor det er nemmest . Men på mig lyder det som om dampspærren ikke er helt tæt gennerelt og det er jo galt. Håber at du finder ud af det.